Skip to content

Хипноза

Първо, какво не е хипноза?

„Съществуват множество погрешни схващания за хипнозата. Голяма част от това неразбиране се дължи на второстепенни филми, представящи хора, които биват превръщани в зомбиподобни същества от някакъв всесилен мистик, който им казва: “Погледни в очите ми!” И ако това е ефектно и оправдано спрямо един трилър, то от друга страна това е стопроцентова измислица, която няма никаква връзка с истината.” Уилям Хюит, цитат от „Хипнозата – мощна програма за самоусъвършенстване“

Когато хората чуят думата „хипноза” доста често си представят човек, който размахва пред тях ръчен часовник или някакъв вид махало, а след това те загубват свободната си воля и правят всичко, което той им каже. Е, това не е вярно.

При хипноза няма загуба на съзнанието, контрол над волята или ума на клиента. Клиентът остава напълно осъзнаващ, но потопен в собствения си вътрешен свят.

Имам клиенти, които идват в кабинета ми с представата, че хипнозата ще ги доведе до безсъзнание или загуба на паметта и че ако са осъзнаващи, усещащи и контролиращи, това не може да е хипноза. Често се случва след първия сеанс, клиент да ми каже: „Мисля, че не бях в хипноза. Спомням си всичко, а и можех да се движа.”

Всъщност хипнозата е напълно нормално състояние, в което клиентът си спомня всичко, осъзнава всичко, може да се движи и може да прави или да не прави всичко, което прецени със свободната си воля.

Какво е хипноза?

Хипнозата е използвана за лечение още от древността. Това е полезно и здравословно, естествено състояние на съзнанието, при което човек е напълно отпуснат и релаксиран, но без да е заспал, като в същото време е осъзнаващ случващото се.

Хипнозата е ценен инструмент, който помага за справяне с редица проблеми и състояния. В своята същност хипнозата е състояние на фокусирано внимание, концентриране върху една идея или обект.

За да разберем какво е хипнозата, добре е да знаем как работи човешкия мозък. Човешкият мозък е така устроен, че оперира чрез честотни цикли. Тъй като тези цикли са измерими, дефинирани са общо 4 вида честоти, които отговарят на опреден вид дейност.

 1. Делта.Честотата на мозъчната дейност варира от 0 до 4 цикъла в секунда. Това е абсолютната безсъзнателност.
 2. Тета.Честотата се движи между 4 и 7 цикъла в секунда. Тета е част от областта на подсъзнанието.
 3. Алфа.Честотния диапазон на мозъчната дейност е от 7 до 14 цикъла в секунда. Алфа е областта, която обикновено се смята за сферата на подсъзнанието. В това състояние се извършва всяко мечтаене. Медитацията също е функция на този диапазон, понякога слизайки и в тета.
 4. Бета.Това е сферата на съзнателния разум, чиито честотен диапазон е от 14 цикъла нагоре. Бета е областта, в която мислим и осъщeствяваме повечето от извършваните от нас в будно състояние дейности. В момента, докато четете тези редове, вашият мозък оперира с Бета честота.

Хипнозата е пребиваване в Алфа честотен диапазон на мозъчната дейност. Това е едно здравословно и естествено състояние, познато на всеки един човек. Ежедневно, около 12 пъти на ден, всеки човек по естествен начин преминава в това състояние на релакс и почивка – Алфа. Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматично превключва от по – високия честотен цикъл Бета към по-ниския Алфа, а после, за кратки последователни периоди, към Тета и Делта. По-голямата част от съня ви протича в Алфа. Всичко, което хипнозата прави, е да се възползва от този естествен феномен.

Всеки човек е бил в това състояние, дори и да не е предполагал как се нарича или за ползите от него. Единственият минус на Алфа честотния диапазон е, че това полезно и здравословно състояние е доста нестабилно – човек лесно се разсейва и излиза от Алфа в Бета. Това е една от причините, хипнозата да се практикува като процес между двама души. Хипнотерапевтът има задачата да установи и да поддържа състоянието на Алфа, за да могат да се осъществят целите на терапията.

Какво е усещането по време на хипноза?

По време на хипноза и в състояние на Алфа диапазон на мозъчната дейност, човек се чувства приятно и комфортно отпуснат и релаксиран.

При кого може да се използва хипноза?

Хипноза може да се използва при всички хора над 7-годишна възраст, които могат да фокусират вниманието си. 90% от хората могат да се отпуснат и да навлязат в дълбока релаксация. Изключение правят хора със дефицит на вниманието.

Клиентът не може да бъде хипнотизиран против волята му. Важно е самият той да желае да се потопи в релаксация. Затова ако е доведен насила, има съпротиви или иска да докаже на себе си, че не може да бъде хипнотизиран – няма и да бъде. Хипнозата е процес на сътрудничество.

Каква е разликата между хипноза и хипнотерапия?

Хипноза е приятно и релаксирано състояние на пребиваване в Алфа диапазон на мозъчната дейност. Хипнотерапия е алгоритъм за терапия в състояние на хипноза.

Добрият хипнотизатор не е задължително добър хипнотерапевт. Добър хипнотизатор е човек, който е усвоил и прилага добре индукционни техники за навлизане в състояние на хипноза. Добрият хипнотерапевт не само установява и поддържа състоянието на хипноза, но и създава адекватен дизайн, съобразен с визията и вътрешния свят на клиента, за да се освободи или трансформира същността на проблема.

За какво помага хипнотерапията?

Хипнотерапията повлиява широк диапазон от проблеми. Може да бъде много полезна при всякакви ситуации с психологически компонент – като основна или допълваща терапевтична техника. Най-често се използва при:

 • Страхове и фобии
 • Тревожни състояния, безпойство, панически атаки
 • Нежелани или вредни навици: тютюнопушене, нощно напикаване, преяждане, гризане на нокти
 • Депресивни състояния
 • Травми
 • Натрапливости
 • Стрес
 • Ниска самооценка
 • Негативни емоции като гняв, чувство на вина и др.

Всеки проблем, страх или негативен модел на поведение има първопричина, която се намира в миналото. Миналото има отношение към настоящия ни живот, защото понякога травмата не е отработена, преживяна изцяло и интегрирана с вътрешния ни свят. Чрез хипнотерапия успешно и ефективно можем да освободим емоционалния заряд на преживяването. Освобождавайки първопричината на проблема, елиминираме редица симптоми – стрес, депресивно или тревожно състояние, фобия, страх, безсъние, негативни емоции, негативни модели на поведение и др. Всички травми, неразрешени и неосъзнати конфликти, ограничаващи убеждения и нагласи, които не са отработени и освободени, функционират на несъзнателно ниво, формирайки нашия живот чрез решения, които взимаме и чувства, които изпитваме. Чрез хипнотерапия травмите могат да бъдат освободени и отработени, и клиентът да бъде свободен от затвора на собствените си неинтегрирани преживявания.

В обобщение

Хипнозата е естествено състояние на съзнанието.

Много хора мислят, че те не могат да бъдат въведени в хипноза, но хипнотичния транс е естествено състояние, в което човек навлиза между 12-14 пъти в денонощието (ултрадианни биоритми – Те са с период от 30 минути до 20 часа, съгласувани са с времето от денонощието, но не се свързват с определено време от денонощието.). Работата на хипнотерапевта е да задълбочи това естествено състояние и да спомогне навлизането в по-дълбоко ниво, където несъзнаваното е отворено за множество позитивни възможности и решения. Причината процесът на хипноза да е толкова мощен е, че несъзнаваното диктува почти 95% от всички вярвания и поведение. Навлизането в това ниво може да предизвика много значими промени.

Хипнозата е състояние на повишено осъзнаване и внимание, не сън.

Залегнало е схващането, че хипнозата е състояние на сън, в който има загуба на контрол или съзнателност. Вероятно в тази посока навежда името ѝ (от гръцката дума „hypnos“, значеща сън – бог на съня – Хипнос), дадено от Джеймс Брайт, който в последствие, неуспешно, се опитва да го промени на моноидеизъм – концентрация върху една идея. Представата за хипнотизатора, който размахва махало пред очите ви и вие губите пълна представа и контрол е наложена изцяло от киното, като атрактивна сцена за зрителя. Осъзнатостта, по време на хипнотичен транс, е многократно повишена от обичайните състояния на съзнанието.

Хипнозата е древен метод за лечение

Ритуали, свързани с хипнотична индукция са били провеждани в много древни култури, като китайската, гърцката и индийската, също в шаманизма. Преди повече от 4000 години древните египтяни са практикували форма на хипноза в храмовете на съня (места, в които са били използвани церемониално пеене и други техники, за да се предизвика състояние на транс и да се помогне на хората да преодолеят различни заболявания). Хипнозата не е изобретение на новото време, ние само приспособяваме старите познати методи към днешното време и нужди.

Хипнозата има множество ползи, които са научно доказани.

Многобройни научни изследвания доказват, че хипнотерапията е безопасен и ефективен метод за широк спектър от състояния. Проучванията показват, че чрез хипноза могат да бъдат повлияни позитивно паметта, спортните постижения, спомага за преодоляване на зависимости и деструктивни навици, повишаване на самочувствието, ефективно повлиява депресивни, стресови, тревожни и много други психо-емоционални състояния, освобождава от страхове, травматичен опит в миналото и помага при още множество проблеми и състояния.

Хипнозата е средство за свързване с душата, чрез нея се завръщаме в себе си.

Освен метод за терапия хипнозата е и средство за изследване на вътрешните светове и завръщане към дълбоките автентични потребности стаени в душата. По време на хипнотичен транс осъзнатостта на човек е многократно повишена, в това широко състояние на съзнанието може да достигнете до информация и знания, които изцяло да променят световъзприятието и разбиранията ви за живота и света. Хипнозата е магично преживяване, не защото в него има някаква мистика, а защото е невероятно как един толкова нежен и приятен метод предизвиква такава дълбока трансформация, която по абсолютно неусетен начин се интегрира в живота и разбиранията ни.