Skip to content

Хипохондрия

Какво представлява хипохондричното разстройство?

Хипохондрията, или както е по-правилно да се нарича – хипохондричното разстройство, е психично разстройство, характеризирано с постоянен, неоправдан страх за собственото здраве. Засегнатите са в постоянна тревога, че имат сериозно заболяване, което все още не е диагностицирано. Те оглеждат телата си, търсейки симптомите на това заболяване и приемат всяка нередност, независимо колко незначителна e, като симптом на това заболяване. Силно склонни са да си самовнушават и да си приписват симптоми, които всъщност не са клинично проявени при тях.

Характерни са постоянните огледи на собственото тяло и самодиагностицирането. Мъчителният страх преминава за кратко след консултация с лекар или близък, от когото получават уверение, че са напълно здрави, след което страхът се завръща с убеждението, че заболяването е минало недиагностицирано и продължава да напредва. Много хипохондрици хранят съмнения в професионалната компетентност на лекарите. Неспособността им да открият „заболяването“ само подхранва това предубеждение.

Състоянието може да стане тежко психологическо бреме и да влоши чувствително емоционалното състояние на засегнатите. Стресът, породен от него, може да бъде изключително мъчителен. Всеки път, когато хипохондрикът чуе за някое заболяване, той започва да открива симптомите му у себе си. Тежките случаи са особено мъчителни и изискват лечение от квалифициран специалист – психиатър, психолог или психотерапевт.

Хипохондричното разстройство е вид соматоформно разстройство. Това са група състояния, характеризирани с наличието на соматична (телесна) симптоматика, дължаща се на психично разстройство. Например, при депресия и хипохондрия често се наблюдават умора и отпадналост, които не се дължат на някакво заболяване на тялото, а възникват на психогенна основа.

Важно е да се подчертае, че страдащите не се опитват да симулират симптоми на друго заболяване, преследвайки някаква цел, а са наистина убедени, че страдат от сериозно соматично заболяване.

Как се поставя диагнозата?

Според дефиницията на Световната здравна организация хипохондричното разстройство се определя като наличието на следните признаци:

  • Убеждение, траещо минимум шест месеца, в наличието на сериозни физически заболявания или убеждение в самовнушен недъг или физиологичен недостатък (дисморфофобия).
  • Убеждението в наличието на заболяване причинява емоционален стрес, който смущава ежедневната дейност на засегнатия.
  • Постоянен отказ от негова страна да се приеме или повярва в уверенията на квалифицирани здравни работници в отсъствието на сериозно заболяване, освен за кратки периоди от максимум няколко седмици, непосредствено след преглед
  • Липсата на основание да се постави диагноза „шизофрения“ или някое от разстройствата на настроението.

Каква е причината за появата на хипохондричното разстройство?

Макар че точната етиология е неизвестна, тя изглежда е сложна и мултифакторна. Установено е, че в повечето случаи симптомите се отключват на възраст от началото на двадесетте години от някои от следните фактори: силен стрес, боледуване или смърт на роднина или близък човек или паника в обществото от бушуваща епидемия. Някои черти на характера се смятат за особено предразполагащи към хипохондрия – самокритичност, нарцисизъм, невротичност и затвореност. Смята се, че разстройството, подобно на близките му състояния като депресия, дисморфофобия и др., се дължи на смущения в невромедиацията в главния мозък.

Хипохондрията е вид соматично разстройство характеризиращо се с убеждението, че пациентите имат едно или няколко сериозни медицински заболявания.

Хипохондрия и статистика за нея

Много хора в САЩ се фокусират върху здравето си. Когато те са обсебени от него, това вече е хипохондрия.

Според статистиката, около 9% от населението има опит с хипохондрията по някакъв начин.

В друго изследване, при 10 до 20 на сто от изследвани здрави хора е установено, че са преживели някаква форма на заболяването. За разлика от тях 45 на сто от хората без никакво психиатрично разстройство имат някакъв вид неоснователна тревожност за заразяване с болест.

И мъжете, и жените я изпитват еднакво. Състоянието започва във всяка възраст, но е по-вероятно да се развие в началото на зрелостта. Що се отнася до статистиката, най-малко 1/3 от хората с хипохондрия изпитват „значително подобрение“ на тяхното състояние, след получаване на лечение за това заболяване.

Според статистиката, хипохондрията причинява $20 милиарда в ненужни медицински прегледи и процедури в САЩ всяка година.

Хипохондрия може да включва сексуални оплаквания, кожни проблеми, болки в гърба, безсъние, страх от халитоза и телесни миризми и, най-малко в един случай, дълбокия хипохондричен страх, че ще станете хипохондрик. По-голямата част от оплакванията са за болка и повече от 70% се появят в лявата страна на тялото.

Тест за хипохондрия

Уайтли Индексът е широко използван тест, за наличие на хипохондрията. Както при всички тестове резултатът трябва да се тълкува предпазливо.

По-долу е даден списък на въпроси за вашето здраве. За всеки един, моля оградете номера, сочещ колко това е вярно за вас.

1 = Ни най-малко
2 = Малко
3 = Умерено
4 = Малко повече
5 = Много

1: Притеснявате ли се много за вашето здраве?
2: Смятате ли, че има нещо сериозно, което не е наред с тялото ви?
3: Трудно ли е за вас да забравите за себе си и да мислите за всякакви други неща, но не и за болести?
4: Ако се почувствате зле и някой ви каже, че търсите внимание, ще се ядосате ли?
5: Намирате ли, че сте наясно с всички неща, които се случват в тялото ви?
6: Често ли имате болки на различни места в тялото?
7: Страхувате ли се от болести?
8: Според вас, повече ли се притеснявате за здравето си от другите хора?
9: Имате ли чувството, че хората се отнасят достатъчно сериозно към вашите заболявания?
10: Трудно ли е за вас да вярвате на лекаря, когато той / тя ви казва, че сте здрав?
11: Често ли се притеснявате за възможността, че имате сериозно заболяване?
12: Ако чуете за някаква болест (по радиото, телевизията, от вестник, или от някой ваш познат), започвате ли да мислите, че и вие сте болен от нея?
13: Милите ли, че сте притеснявани от много различни симптоми?
14: Мислите ли, че имате симптомите на много сериозна болест?

Резултатът от индекса се изчислява чрез сумиране на отговорите на всеки въпрос. Колкото по-висока оценка имате, толкова хипохондрията е по-силна. Здрави хора без здравни притеснения обикновено имат резултат от 21 +/- 7 (14-28). Пациенти с болестта е установено, че имат оценка около 44 +/- 11 (32-55). Тези цифри са само указания, за да ви помогнат да разберете дали имате хипохондрия. Ако резултатът ви е висока ние Ви предлагаме да говорите с Вашия лекар за това – той може да ви посъветва къде да намерите помощ.

Забележете, че ако сте депресирани също може да получите висок резултат, и вашите хипохондрични идеи биха могли да са в резултат от Вашата депресия. Същото важи и ако имате специфично или общо тревожно разстройство.