Skip to content

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство, също ананкастно разстройство е разстройство, свързано с тревожността, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността. Съществуват икономически загуби, защото отнемат много от времето на болния.

ОКР е четвъртата най-разпространена болест. Тази диагноза се поставя също толкова често, колкото и диагноза за диабет и астма. В САЩ един на всеки 50 възрастни има това психическо разстройство.

Какво представлява обсесивно-компулсивното разстройство ? Представете си, че в съзнанието Ви се натрапва все една и съща мисъл или представа….. …………….отново……… ……………и отново….. …………………………..каквото и да правите ………. Не желаете тези мисли – но те постоянно Ви застигат като лавина ….. Тези мисли са придружени от интензивно чувство на безпокойство….. Тревожността е алармената система на мозъка. Когато се чувстваш неспокоен сякаш си в опасност. Тревожността е емоция, която те кара да реагираш и да се защитиш, НАПРАВИ НЕЩО….. От една страна, съзнаваш, че този страх е безмислен,но въпреки това ти го чувстваш толкова интензивен и истински…. Защо мозъкът ще лъже? Защо ще изпитваш подобни чувства, ако те не са истински ? Чувствата не лъжат …. За съжаление, ако имаш Обсесивно-компулсивно разстройство мислите льжат. Ако имаш ОКР алармената система на мозъка е развалена. Мозъкът ти казва, че си в опасност дори когато няма никакъв риск. Когато учените сравняват снимките на хора с ОКР и снимки на хора без това заболяване, те забелязват, че някои зони от мозъка се различават Хората измъчвани от това заболяване отчаяно се опитват да се измъкнат от парализиращо и непрестанно безпокойство.

Как можете да разберете страдате ли от ОКР?

Има ли наличието на тези три неща 3 неща : – обсесии ( натрапливи мисли и/или представи). – компулсивно поведение ( извършване на ритуали, които да намалят безпокойството). – обсесиите и компулсиите отнемат много време и пречат на ежедневието (на работата, училището и т.н.).

Видове обсесии

 • Обсебеност от мисъл или представа за смърт на някой близък човек.
 • Обсебеност, че някой или нещо (Бог, дявола или болест) ще навреди на него или на някой близък човек.
 • Страх от заразяване и болести (например СПИН, COVID-19 и др.)
 • Сексуални натрапчиви мисли – представи или мисли за целуване, докосване, секс, изнасилване и т.н. с непознати, познати, родители, деца, членове от семейството, колеги, животни, религиозни лица. Те могат да са с хетеросексуално или хомосексуално съдържание.
 • Обсесивни страхове за сексуалната ориентация

Тези обсесии и страхове предизвикват съмнения и дисхармония, а резултатът е постоянна самокритика, самопрезрение, чувство на вина и срам.

Докато някои хора с ОКР изпълняват компулсивните ритуали, защото се чувстват задължени, други го правят за да намалят безпокойството, предизвикано от обсесивните мисли. Хората с ОКР може да чувстват, че тези действия по някакъв начин ще предотвратят случка, от която се страхуват, или ще изгонят тази мисъл/представа от съзнанието си.

Често срещани компулсии

 • Броене на специфични неща (например стъпки), понякога по специфичен начин (например на интервали от две). Извършване на други повтарящи се действия с нетипична чувствителност към числа.
 • Често миене на ръце
 • Прочистване на гърлото
 • Подреждане на предметите в права линия
 • Проверяване дали е заключена колата
 • Организиране на нещата по определен начин
 • Включване и изключване на светлините
 • Докосване на предметите определен брой пъти, преди напускане на стаята
 • Ходене по определен маршрут или стъпване по определен начин върху плочките
 • Изкачване на стълбите винаги завършвайки на един и същ крак
 • Дразнене от неща, които не са си на мястото
 • Перфекционизъм

За хората с ОКР тези ритуали и придружаващият ги страх и безпокойство отнемат часове всеки ден, затруднявайки изпълнението на работните и семейните задължения. Понякога това поведение има и физически проявления. Хората, които са вманиачени да си мият ръцете с антибактериален сапун и гореща вода (за да премахнат микробите), могат да разрушат защитата на кожата и да предизвикат зачервяване и разраняване, като се стигне до дерматит. За останалите хора тези ритуали изглеждат странни и ненужни. Но хората с ОКР считат тези ритуали за много важни. Страдащите от ОКР чувстват, че техните мисли и поведение са ирационални, но се чувстват принудени да се придържат към тях, за да намалят паниката и страха.